راکفلر

زندگینامه جان دی راکفلر | سریال الگوبرداری از افراد موفق 3

جان دیویسون راکفلر (به انگلیسی:John Davison Rockefeller ) در۸ ژوئیه ۱۸۳۹ در ریچفورد، نیویورک متولد شد. او بزرگ ترین فرزند و دومین فرزند از بین شش فرزند ویلیام اوری و الیزا دیویسون راکفلر بود.

پدر او یک کلاهبردار بود که ادعا می کرد راهی برای درمان بیماری سرطان کشف کرده و در ازای هر بیمار 25 دلار دریافت می کرد اما مادر راکفلر فردی مسیحی و بسیار معتقد بود که در مسیر موفقیت راکفلر نقش مهم و حیاتی داشته است و اورا به بخشندگی و کمک به دیگران دعوت می کرد. راکفلر توانسته بود تا سن 12 سالگی با پرورش بوقلمون و کارکردن برای همسایه ها بیش از 50 دلار کسب کند که با توصیه ی مادرش وام 50 دلاری به همسایه کشاورز خود داد و در نتیجه با سود 7 درصدی آن را از کشاورز دریافت کرد. اینگونه راکفلر اولین معامله تجاری خود را تجربه کرد.

راکفلر در نیویورک در محله اوِگوOwego))در سال 1852 به آکادمی رفت که به شدت در ریاضیات موفق شد سپس او به همراه خانواده اش در سال 1853 به کلیولند،اوهایو نقل مکان کردند و جان تا سال 1855 در انجا به تحصیل پرداخت. به دلیل مهارتش در ریاضیات در آنجا نیز مورد توجه افراد قرار گرفت و با پیشنهاد مدیران آنجا مهارت سخنوری را نیز آموخت.

 

نخستین کار راکفلر

راکفلر در سن 16 سالگی به یادگیری بیشتر علم حسابداری و امور مالی پرداخت و او اصول اولیه کسب و کار و قرارداد نویسی را نیز از پدرش آموخت و در شرکت حمل و نقل به عنوان یک دستیار حسابدار مشغول به کار شد.

اما به دلیل مهارت بالا و عملکرد خوبی که داشت خود را به درجات بالاتری رساند و فعالیت جدید خود را به عنوان حسابدار شروع کرد. به مدت سه سال در آن شرکت ماند تا اینکه با درخواست دریافت سالانه 800 دلار او مخالفت شد،راکفلر در این مدت به خوبی به نحوه اداره و ایجاد کسب و کار مسلط شده بود که در نتیجه تصمیم گرفت از این شرکت جدا شود و کسب و کار خودش را راه انداری کند.

 

نخستین شرکت راکفلر

در سال 1859 زمانی که جان به سن 20 سالگی نزدیک میشد،موفق شد نخستین شرکت خود را با همکاری یکی از دوستانش به نام ماری کلارک با سرمایه اولیه دوهزار دلار از طرف هر کدام از شرکا به نام راکفلر و کلارک تاسیس کند. آنها به تجارت پرداختند وبه عنوان بازرگان کمیسیون غلات،علوفه،گوشت و سایر کالاها فعالیت می کردند.

در ابتدا توانسته بودند سود بسیار کلانی را به دست آورند، تازمانی که جنگ جهانی اول رخ داد اما با وجود تورم ها آنها موفق شدند جریان ثابتی را در پیش بگیرند.و در سال 1859 توانستد به درآمدی 500 هزار دلاری برسند.تا اینکه در سال 1860 این حوزه کاری تقریبا به سوی رکودرفت.در همین زمان در اوهایو نفت شروع به تاثیر گذاری کرده و تعدادی پالایشگاه نیز تاسیس شده بود. در این موقع بود که راکفلر به فکر تاسیس شرکت نفت افتاد.

تاسیس شرکت استاندارد اویل

(قابل توجه ترین اقدام راکفلر)

 

جان دیویسون به خوبی متوجه این موضوع شده بود که بیشترین سود در تاسیس شرکت نفت نیست بلکه در پالایش آن است. او شاهد این موضوع بود که افراد قبل از اینکه بتوانند نفت چشمگیری را تولید کنند ورشکست می شدند و او کاملا متوجه این موضوع بود که تاسیس شرکت نفتی ریسک بسیار بالایی برای او دارد.

پس تصمیم گرفت که نفت را به قیمت مناسبی از شرکت های نفتی خریداری کند. جان دیویسون تا سال 1863منتظر بود که دولت خط راه آهنی را که از میادین نفتی پنسیلوانیا به کلیولند وصل می شد احداث کند. زمانی که این خط راه آهن ساخته شد جان دیویسون با عده ای از شراکا و بانک حامی خود منتظر این لحظه بود.

او گروهی از شیمیدان ها و مهندسان را تشکیل داد که نه تنها پالایش نفت را بهینه سازی می کردند بلکه استفاده ای برای محصولات جانبی آن پیدا کردند.

نخستین پالایشگاه ها در کلیولند با بازدهی 60% کار می کردند اما جان نه تنها این بازدهی را افزایش داد بلکه به فروش محصولات جانبی آن همچون پارافین جامد و قیر و بنزین سنگین پرداخت.

در عرض دو سال (1865) قیمت پالایشگاه به بیش از 72500 دلار رسید.که گرانترین پالایشگاه در کلیولند به شمار می رفت. دراین سال 26 پالایشگاه رقیب در کلیولند وجود داشتند که راکفلر درطول پنج سال همه ی آنها به جز چهار پالایشگاه را خریداری کرد.

کسب و کار او خیلی بزرگ بود و دیگر امکان اینکه آنها را به عنوان دلال مدیریت کند وجود نداشت.

راکفلر در سال 1870 تمامی کسب و کار خود را با نام استاندارد اویل ثبت کرد.

جان برای متقاعد کردن دیگر رقبای خود آنها را دعوت کرد و کتابچه ی خودش را به آنها نشان داد و گفت: همانطور که میبینید من می توانم زمان زیادی به مراتب بیشتر از تمام دارایی های شما با ضرر کار کنم . این در واقع به این معنا بود که او می تواند با کاهش قیمت محصولات خود تا زمانی پیش رود تا آنها ورشکسته شوند.

جان دیویسون به ازای کسب و کار مناسب برای فروش کل کسب و کار به رقبای خود جایگاه مناسبی را در شرکت خود پیشنهاد داد. اما به طوری که با هوش ترین ذهن ها تحت کنترل او باشد،البته که افراد سریعا با پیشنهاد او موافقت نکردند.

اما راکفلر در طی زمان ،نفت و نفت سفید را روبه کاهش قیمت شدید تا 80% برد تا نظر رقبای خود را عوض کند.

همانطور که انتظار می رفت استراتژی او جواب داد تا دهه 80 توانست تمامی پالایشگاه  هادر طول شمال شرقی ایالت متحده را بدست آورد و 90% نفت کشور را تولید کند.

در آن زمان جان به اندازه ای قدرتمند شده بود که توانست صاحبان شرکت ریل راه آهن را دعوت کند و شخصا با آنها برای گرفتن تخفیف مذاکره کند.

اما این روش مذاکره در پشت پرده موجب شد دنیای کسب و کار آزرده و ترسانده شود.زیرا درآن زمان مانند امروز حمل بیشتر کالاها از طریق قطار صورت می گرفت و صنعتگران نگران بودند سوءاستفاده راکفلر از تخفیف در حمل و نقل موجب انحصار در صنعت شود.

در دهه 90 بیشتر تاجران و صنعتگران و رسانه به صورت کاملا تهاجمی به استاندارد اویل انتقاد می کردند.

قانون گذاران در اوهایا پیش نویس قانون ضد تراست را برای حفظ رقابت پذیری بازار و جلوگیری از ایجاد انحصار را تنظیم کردند تا راکفلر را پایین بکشند. اما جان یک پله از آنها بالاتر بود.

در سال 1882 جان شرکت دیگری را با نام استاندارد تراست را در نیوجرسی ثبت کرد.که سهام 40 شرکت محلی را در دست داشت.

 

او صاحب بیست هزار چاه نفت . چهار هزار مایل خط لوله بود و صد هزار کارمند برای او کار می کردند. اما کنترل صنعت نفت چه در داخل و چه در خارج کشور از کنترل خارج شده بود.

ذخایر عظیم نفت در روسیه وآسیا کشف شده بود که خانواده روچیلد در فرانسه تمام تلاش خود را می کردند که این نفت را به آمریکا بیاورند.

بدتر از آن در سال 1890 قانون ضد تراست شرمن تصویب شد که به سیاسیون این قدرت را داد که به سراغ استاندارد اویل بروند.

اما پیچیدگی حقوقی این شرکت ها باعث شد دولتی ها نتوانند استاندارد اویل را تا سال 1911 پایین بکشند.اما راکفلر تمام سرمایه خود را نقد کرده بود و دیگر در مدیریت شرکت فعالیت آنچنانی نداشت .

بر اساس برخی از ارزش گذاری ها تصویب شد که استاندارد اویل در اوج خود حدود 1تریلیون دلار سرمایه داشته.

در سال 1911 دادگاه عالی ایالت متحده استاندارد اویل را به اقدام به عملکرد های ضد رقابتی محکوم کرد و تصمیم گرفتند استاندارد اویل تراست به طور کامل منحل شود و شرکت را به 34 نهاد مستقل تفکیک کنند.

اما جان راکفلر سهام خود را از شرکت ها قبل از مرگ خود گرفت و معلوم شد که این تفکیک سود آور ترین رویداد زندگی او بوده است. که با گذشت زمان شرکت ها دوباره با یکدیگر ادغام شدند.

جان راکفلر با مالکیت این شرکت های موفق به عنوان ثروتمند ترین تاجر جهان با ثروت 400 میلیارد دلار در جهان شناخته می شود که تاکنون کسی نتوانسته است رکورد اورا بشکند .

جان دی راکفلر

درگذشت جان دیویسون راکفلر

سرانجام راکفلر در سن 58 سالگی بازنشستگی خود را اعلام کرد و در چهل سال پایانی زندگی خود به کارهای خیرخواهانه و بشر دوستانه پرداخت.

همانطور که پیش تر گفته بودیم مادرش به او بخشندگی را آموخته بود او نیز تصمیم گرفت بخش زیادی از ثروت خود را که بیش از 530 میلیون دلار بود با اهداف خیرخواهانه اهدا کند.او به یکی از بزرگترین خیران آمریکا تبدیل شد و مردم برای او ارزش زیادی قائل بودند. که سرانجام این مرد بزرگ در سال 1937 به دلیل بیماری ضخیم شدن دیواره سرخک از دنیا رفت.مقبره او در گورستان لیک ویو در کلیولند است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *